De Quinta de Quercus Single Vineyard is een wijn gemaakt van 30 jaar oude Tempranillo-stokken uit het hart van Spanje, Castilië. Voor de jaargang kwamen de druiven van de Ocaña en Morras-wijngaarden; rijping vond plaats gedurende twaalf maanden op vaten van Frans en Amerikaans eiken. Deze rijping geeft de wijn de romige maar toch subtiele vanilletonen en de lichte hint van specerijen. Het fruit vertoont geen spoortje van het hete Spaanse binnenland: de zuren zijn opvallend fris! Vooral bosbessen en rood fruit overheersen. Opvallend zijn ook de stevige maar toch soepele tannines, die prima geïntegreerd zijn en de wijn een mooie fluwelige structuur geven. Guia Penin: 91/100, Robert Parker: 90/100
Kenmerken
LAND Spanje
STREEK Uclès
DRUIF Tempranillo
DOMEIN Bodegas Dominio Fontana
WIJN rood
ALCOHOL PERCENTAGE 14.5%
LEKKER BIJ lamsvlees, kaasschotel, vleesgerechten
SMAAK krachtig, geconcentreerd, robuust
SERVEER TEMPERATUUR 16-18° C
Het wijngoed
Uclés is een klein, onbekend wijngebied in het noordelijke puntje van het Spaanse La Mancha. Op deze gunstige plek ligt Bodegas Fontana. Gunstig, omdat het hier koeler is dan in de rest van dit hete gebied, en omdat het er droog is. Bodegas Fontana beheert zijn wijngaarden op duurzame wijze, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De droogte is daarbij behulpzaam: problemen met wijngaardziektes komen hier niet zo snel voor.
Fontana is een echt familiebedrijf. Dat wil echter niet zeggen dat de tijd er stilstaat. De familie Cantarero Morales is zeer vooruitstrevend; eigenaar Jesús Cantarero werkt met een team van internationale wijndeskundigen om zijn wijnen naar het hoogst mogelijke niveau te brengen.
Een van de projecten van het wijnteam is Dominio de Fontana, een domein van 400 hectare met wijngaarden op een hoogte van 700-800 meter. Daar voelen Spaanse druivenrassen als de witte verdejo en de blauwe tempranillo zich thuis, maar ook Franse rassen als sauvignon blanc gedijen er uitstekend. De druiven krijgen er de tijd om rustig rijp te worden, terwijl ze toch fris blijven. Samen met de lichte hand van wijn maken -er wordt zo min mogelijk ingegrepen tijdens de vinificatie- levert dat elegante, aromatische wijnen op.