Diep kersenrode kleur. Intense, maar tegelijkertijd ook elegant bouquet van zwarte bessen, bramen, kersenjam, kruidnagel, kaneel en balsamico. Volle, zeer complexe smaak met onder andere tonen van rijpe kersen, bosbessen, bramenjam, tabak, toast en koffie. De eeuwigdurende afdronk laat een heerlijk mondgevoel achter. Vatrijping van 12 maanden in franse eiken vaten.
Kenmerken
LAND Spanje
STREEK Navarra
DRUIF Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon
DOMEIN Bodegas Otazu
WIJN rood
INHOUD 75 cl
ALCOHOL PERCENTAGE 14.5%
LEKKER BIJ lamsvlees, wild, vleesgerechten, charcuterie
SMAAK krachtig, geconcentreerd, robuust
SERVEER TEMPERATUUR 16-18° C
Het wijngoed
Wijngoed De Bodega Otazu ligt in het centrum van het Baskenland, in Etxauri, slechts 15 kilometer ten zuidwesten van Pamplona. Het gebied kijkt terug op een rijke geschiedenis, omdat het al ten tijde van het Koninkrijk Pamplona werd gebruikt voor het verbouwen van wijn. De geschiedenis van de Bodega Otazu begint in het jaar 1840, toen er geheel in de stijl van de Franse kastelen een wijngoed met 40 hectare aan wijngaarden werd gebouwd, wat in die tijd een ware revolutie was. Het succes duurde maar tot 1895, toen werd het wijngoed namelijk getroffen door druivenluis die de gehele collectie aan druivenstokken vernietigde. Daarna gebeurde er eigenlijk niks op het wijngoed. Tot 1992, toen begon namelijk de moderne geschiedenis van de bodega. Er werd 110 hectare aan nieuwe druivenstokken aangeplant, waarna de moderne wijnpers tussen 1994 en 1998 gebouwd werd. De druivensoorten zijn typisch voor de Navarra, een mix uit Spaanse (Tempranillo) en Franse (Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay), waarbij de Franse soorten absoluut met hun neus vooraan staan. Sinds 2009 is een deel van de wijngaarden als Vino de Pago de Otazu gekwaliffceerd, het hoogste kwaliteitsniveau dat een wijngaard in Spanje kan krijgen. Alle andere wijnen worden bij de D.O. Navarra ondergebracht, die natuurlijk op hetzelfde wijngoed gevinifficeerd worden. Met de opening van een wijnmuseum in 2013, het eigen restaurant en de interessante rondleidingen hebben ze op het wijngoed ingezet op wijntoerisme. Wie dus in de Pamplona of omgeving is, kan een excursie naar het wijngoed plannen, het is de moeite waard!