De wijngaard Bruniche van ongeveer 90 hectare, werd als bijzonder geschikt bevonden voor Chardonnay. De mooiste Chardonnaydruiven worden geselecteerd uit de Nozzole-wijngaarden op 300 meter hoogte. Om concentratie en complexiteit te verkrijgen, worden de opbrengsten laag gehouden. De wijnstokken groeien op Bruniche op één van de hoogste heuvels van het gebied, waar de uitstekende belichting door de zon alsook de kalksteen- en mergelbodem helpen bij het behoud van een optimale bodemtemperatuur. De druiven worden voorzichtig geperst en het sap wordt koud opgeslagen. De most wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks met gecontroleerde temperatuur en blijft op de wijnmoer (lies) voor ongeveer drie maanden. De malolactische gisting wordt gedaan in roestvrijstalen vaten en de wijn rijpt minstens twee maanden op fles voor de commercialisering en dit zonder houtlagering. De wijn heeft een heldergele kleur met groene reflecties. In de neus vinden we aroma’s van exotisch fruit en citrusvruchten. In de mond vinden we toetsen van groene appel en banaan. Het rijpe fruit wordt immers goed onderlijnd door een mooie aciditeit. De afdronk is fris en aangenaam.
Kenmerken
LAND Italië
STREEK Toscane
DRUIF 100% Chardonnay
DOMEIN Ambrogio e Giovanni Folonari Tenute
WIJN wit
INHOUD 75 cl
ALCOHOL PERCENTAGE 13.5%
LEKKER BIJ gevogelte, visgerechten, kaasschotel, wit vlees
SMAAK fruitig, droog, Vol
SERVEER TEMPERATUUR 10-12° C
Het wijngoed
The Folonari family has worked in the wine making sector since the end of the 1700's. In 1912 Italo Folonari, the grand father of Ambrogio Folonari, together with his brother Francesco, bought the Ruffino company, well known at the time for the Chianti wine, characteristically packaged in flasks. In 2000 Ambrogio left the Ruffino company and the rest of the family, and together with his son started the “Ambrogio and Giovanni Folonari Estates”, keeping some of the best lands. In such a way, a group of companies was founded in one of the most suitable vine areas of Tuscany: Tenuta di Nozzole and Tenute del Cabreo (in Chianti Classico), Campo al Mare (Bolgheri), La Fuga (Montalcino), TorCalvano (Montepulciano), Vigne a Porrona (Maremma)